Total Pageviews

Friday 27 December 2013

APAM GULA HANGUS

Assalammualaikum
  Sehari sebelum Fatiha kembali ke UPM, dia kata teringin sangat hendak makan apam gula hangus yang aku buat.Masa mereka sedang asyik menonton tv ,aku menyediakan apa yang diperlukan untuk membuat apam gula hangus yang dia inginkan.
     Inilah resepi  APAM GULA HANGUS
                 1 cawan gula pasir
                 1 cawan air
                 2 biji telor
                 1/2 cawan minyak masak
                 2 sudu besar majerin
                 2 sudu besar susu pekat
                 1 sudu teh soda bikabonat
                 2 cawan tepung gandum
CARANYA:
                 gula pasir dan air dijadikan gula hangus,biarkan suam.Telur dan minyak masak dikisar berapa minit,masukkan majerin dan susu pekat ,kisar lagi..Dalam bekas lain campurkan tepung gandum dan soda bikabonat.Kemudian masukkan bahan bahan yg telah dikisar tadi dan gula hangus . Adun lagi sehingga sebati dan tepungnya tidak bergentel.Jika tepung kurang bolehlah ditambah untuk mengelakkan daripada mendap. Sementara tu panaskan kukusan dan lumurkan loyang dengan marjerin . Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus dalam anggaran 40-45 minit .


                                                              Inilah hasilnya :)
                                                      Sampai terbang pinggan dibuatnya



 

No comments:

Post a Comment